top of page
Search
  • Writer's pictureImola Koós

Korona-káosz újra

Ahogy már a hírekből is értesülhettünk, világszerte nőnek a koronavírus által megfertőzött személyek száma, újra meg újra megdöntve az adott országok előzetes "rekordját".

Mihelyt azt kezdtük érezni, hogy jobbra fordulnak a dolgok, minden nagyon kérdőjeles újra és az Erasmusos diákok hamarosan ugyanolyan váratlan helyzetben találhatják magunkat, mint márciusban. A helyiek és a beutazó diákok előszeretettel spekulálnak arról, hogy vajon lesz újra karantén, és ha igen, akkor mikor és meddig. A legtöbben már nem is követik a számokat, hanem sakkjátszmát képzelnek a szerepekről, a következményekről és érintettekről.

Példának okáért, hogyha egy tanár, aki egy egész évfolyamot tanít megbetegszik, akkor az haza küldheti az évfolyamot, de akár az egész szakot. Ugyanakkor, mester elme "szakértőink" szerint három fertőzött diák három különböző évfolyamból/osztályból ugyancsak megállíthatja a tanítást.

Első sorban, az új szabályokban az az érdekes, hogy legtöbbjük homályos, körül rajzolhatatlan és közük van ahhoz, amit a portugálok szeretnek: az alkoholhoz. A következő szabály hónapok óta érvényben van, a boltok nem szolgálhatnak alkoholt este nyolc után. Ez gondolom azért van, hogy megakadályozzák azokat a fiatalokat, akik este nagy csoportokban gyűlnek össze és szociálisan fogyasztják az említett anyagot. Ezzel a szabállyal csupán az a baj, hogy az említett anyag nyolc előtt beszerezhető és azután még fogyasztható, szóval ez csak egy csekély akadályt okoz. Még akkor is, ha valaki elbukta ezt az akadályt, túl későn ébredt fel délutáni szunyájából és már nem szolgálják ki a közeli kisboltban, az még mindig elmehet a kocsmába/étterembe, ellátogathat a Bairro Altoba és még mindig kiszolgálják hajnali egyig.

További kötelesség amit bevezettek, az a maszk viselése mindenhová. Ez a szabály számos embernek homályos, mert a kormány arra ösztönöz minket, hogy viseljük a maszkot, amikor kint vagyunk az utcán, de nem kötelező abban az esetben, ha a két méter távolság megtartható. Ennek ellenére, a legtöbben olyan távig is elmennek, hogy üres utcákon is hordják a maszkot. A legújabb megoldás, amit próbaidőre hoztak meg, az a kijárási tilalom.

Hétköznap 23-5 között tilos az utcán lenni, hogyha mégis megtörténik és egy rendőr meglát, akkor haza visz. Ingyen Uber. Az említett szabály alól kivételt képeznek a dolgozók és néhány más titulus. Azt csak úgy megemlíteném, hogy ez nem fogja megakadályozni az összeülni vágyó fiatalokat, mert az átlagos portugál egyetemista amúgy is hajnali hat után tér haza. Ezt tetőzi, hogy a hétvégéken a kijárási tilalom 13-6 között van, ami szerény véleményem szerint túl hosszú, de kiengedik az embereket kutyát-macskát sétáltatni és sportolni. Én arra a következtetésre jutottam, hogy ezek a szabályok és törvények leginkább a szigor látszatát akarják kelteni, de a szabályhozók vajszívű szülők módjára könnyűvé teszik ezeknek a kijátszását.



8 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page